Biuletyn Informacji Publicznej

Gmina Stary Zamość

Logo - Gmina Stary Zamość

Dożywianie dzieci w szkołach oraz osób dorosłych w roku 2022 na terenie gminy Stary Zamość

Data ogłoszenia
2021-11-19
Termin składania ofert
2021-11-30 15:00
Treść

O G Ł O S Z E N I E

Kierownik  Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej  w Starym Zamościu zaprasza do złożenia oferty cenowej  na dożywianie dzieci w szkołach  oraz osób dorosłych w roku 2022 na terenie gminy Stary Zamość.

Planowana liczba dożywianych dzieci w poszczególnych szkołach jest następująca:

  • Szkoła Podstawowa w Wierzbie - 33
  • Szkoła Podstawowa Wierzbie -  Szkoła Filialna w Udryczach  - 4
  • Przedszkole  w Starym Zamościu - 4

Liczba dożywianych dzieci ogółem - 51  

Liczba dożywianych osób dorosłych  - 6                                                                          

W okresie dożywiania liczba posiłków może ulegać zmianie tj. zwiększeniu lub zmniejszeniu w zależności od potrzeb.  W przypadku zmiany liczby dostarczanych  posiłków  liczba ta  będzie weryfikowana najpóźniej z jednodniowym wyprzedzeniem. 

Wykonanie tego zadania obejmuje:

- przygotowanie posiłku  gorącego zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r.  o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2019 roku, poz. 1252), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r., poz. 1154)  oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.

- przygotowanie  posiłków dla osób dorosłych, którym decyzją przyznano pomoc i dowiezienie przez firmę cateringową pod wskazany adres i / lub do ustalonego miejsca tj. szkoła , sklep itp., z którego posiłek zostanie odebrany osobiście przez osobę uprawnioną lub osobę upoważnioną.

Posiłki, pod względem technologii wykonania i jakości, muszą być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.

Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.

Zamawiający nie zezwala na stosowanie przez Wykonawcę produktów przetworzonych (dań gotowych), produktów typu instant, stosowania mięsa oddzielonego mechanicznie.   Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone, możliwości. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. Do przygotowania posiłku zalecane jest: ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli.

Gorący posiłek dwudaniowy stanowi zupa i drugie danie  wraz z napojem dostarczany w naczyniach jednorazowych, ze sztućcami jednorazowymi. Opakowania cateringowe  muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Pojemniki i odpady pokonsumpcyjne winny być  uprzątnięte przez Wykonawcę. Dopuszcza się możliwość zabrania pojemników  następnego dnia. Opakowania cateringowe  nie mogą być wrzucane do pojemników na śmieci będących w dyspozycji szkoły i Urzędu Gminy Stary Zamość.

Pierwsze danie stanowi zupa  podana wraz z pieczywem.  Drugie danie stanowi  posiłek  mięsny lub rybny z surówką lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne.

Wykonawca będzie przygotowywał posiłki  o gramaturze nie mniejszej niż: zupa 300 ml  , ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 100 g, mięso lub ryba - 100 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne  - 300 g, napój – 200 ml.  

Minimalna temperatura wydawanych posiłków:

- zupy - winna wynosić 75oC,

- drugiego dania – winna wynosić 65oC.

Maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) winna wynosić 15oC.

- transport posiłków  w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.

Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkół z wyprzedzeniem co najmniej 2 - dniowym. Dopuszcza się możliwość weryfikacji jadłospisu przez dyrektorów szkół.

Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia.

Termin wykonania zamówienia: Okresem realizacji zadania są dni nauki szkolnej   od   1 stycznia  2022   roku  do  31   grudnia 2022 roku, w przypadku osób dorosłych od 1 stycznia do 31 grudnia 2022 r.

Termin składania ofert upływa dnia  30  listopada    2021 r. o godz. 15.00 . Miejsce składania ofert: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Stary Zamość pok. Nr 17.

Wybrana zostanie oferta najtańsza spełniająca wymogi ogłoszenia.

Kompletna oferta składa się z:

  1. Oferta na druku (zał. Nr 1) stanowiącym załącznik do niniejszego ogłoszenia,
  2. Oświadczenie wg wzoru Nr 2 stanowiącym załącznik do niniejszego ogłoszenia.

 

Kierownik

Anna Molas

Osoba odpowiedzialna za powstanie informacji: Rafał Michalakdodano do BIP dnia 19-11-2021 12:35:19