Szczegóły
powrót do listy przetargówDożywianie dzieci w szkołach oraz osób dorosłych w roku 2022 na terenie gminy Stary Zamość
O G Ł O S Z E N I E
Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Starym Zamościu zaprasza do złożenia oferty cenowej na dożywianie dzieci w szkołach oraz osób dorosłych w roku 2022 na terenie gminy Stary Zamość.
Planowana liczba dożywianych dzieci w poszczególnych szkołach jest następująca:
- Szkoła Podstawowa w Wierzbie - 33
- Szkoła Podstawowa Wierzbie - Szkoła Filialna w Udryczach - 4
- Przedszkole w Starym Zamościu - 4
Liczba dożywianych dzieci ogółem - 51
Liczba dożywianych osób dorosłych - 6
W okresie dożywiania liczba posiłków może ulegać zmianie tj. zwiększeniu lub zmniejszeniu w zależności od potrzeb. W przypadku zmiany liczby dostarczanych posiłków liczba ta będzie weryfikowana najpóźniej z jednodniowym wyprzedzeniem.
Wykonanie tego zadania obejmuje:
- przygotowanie posiłku gorącego zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.z 2019 roku, poz. 1252), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r., poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
- przygotowanie posiłków dla osób dorosłych, którym decyzją przyznano pomoc i dowiezienie przez firmę cateringową pod wskazany adres i / lub do ustalonego miejsca tj. szkoła , sklep itp., z którego posiłek zostanie odebrany osobiście przez osobę uprawnioną lub osobę upoważnioną.
Posiłki, pod względem technologii wykonania i jakości, muszą być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.
Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.
Zamawiający nie zezwala na stosowanie przez Wykonawcę produktów przetworzonych (dań gotowych), produktów typu instant, stosowania mięsa oddzielonego mechanicznie. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone, możliwości. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. Do przygotowania posiłku zalecane jest: ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli.
Gorący posiłek dwudaniowy stanowi zupa i drugie danie wraz z napojem dostarczany w naczyniach jednorazowych, ze sztućcami jednorazowymi. Opakowania cateringowe muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Pojemniki i odpady pokonsumpcyjne winny być uprzątnięte przez Wykonawcę. Dopuszcza się możliwość zabrania pojemników następnego dnia. Opakowania cateringowe nie mogą być wrzucane do pojemników na śmieci będących w dyspozycji szkoły i Urzędu Gminy Stary Zamość.
Pierwsze danie stanowi zupa podana wraz z pieczywem. Drugie danie stanowi posiłek mięsny lub rybny z surówką lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o gramaturze nie mniejszej niż: zupa 300 ml , ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 100 g, mięso lub ryba - 100 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 300 g, napój – 200 ml.
Minimalna temperatura wydawanych posiłków:
- zupy - winna wynosić 75oC,
- drugiego dania – winna wynosić 65oC.
Maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) winna wynosić 15oC.
- transport posiłków w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkół z wyprzedzeniem co najmniej 2 - dniowym. Dopuszcza się możliwość weryfikacji jadłospisu przez dyrektorów szkół.
Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia.
Termin wykonania zamówienia: Okresem realizacji zadania są dni nauki szkolnej od 1 stycznia 2022 roku do 31 grudnia 2022 roku, w przypadku osób dorosłych od 1 stycznia do 31 grudnia 2022 r.
Termin składania ofert upływa dnia 30 listopada 2021 r. o godz. 15.00 . Miejsce składania ofert: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Stary Zamość pok. Nr 17.
Wybrana zostanie oferta najtańsza spełniająca wymogi ogłoszenia.
Kompletna oferta składa się z:
- Oferta na druku (zał. Nr 1) stanowiącym załącznik do niniejszego ogłoszenia,
- Oświadczenie wg wzoru Nr 2 stanowiącym załącznik do niniejszego ogłoszenia.
Kierownik
Anna Molas